Kate Veg & Gluten free
Chřest s křupavou krustou
Zelenina před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 kg chřestu (může být půl napůl zelený a bílý), zbaveného dřevnatých konců, bílý oloupaný
- 125 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 4 vejce, uvařená natvrdo, nakrájená na plátky
- čerstvá strouhanka ze 2 housek/rohlíků
- 80 g slaných krekrů (např. Krit Canapé)
- 40 g parmazánu, nastrouhaného najemno
- sůl
Postup
1 Troubu rozehřejte na 175°C. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu na silném ohni a osolte ji. Vložte nejprve bílý chřest, nakrájený na špalíky. Po 4 minutách přidejte zelený chřest a vařte doměkka 4–6 minut. Uschovejte 250ml vývaru z chřestu a zbývající slijte.
2 V rendlíku na mírném ohni rozehřejte 100g másla. Přisypte mouku a 2 minuty opékejte za stálého míchání, nakonec přisypte mletou papriku. Vešlehejte odložený chřestový vývar a pak i smetanu. Za stálého míchání uvařte dohladka, bude to trvat 8–10 minut. Podle chuti osolte.
3 Do středně velké zapékací nádoby vrstvěte chřest, vejce a omáčku, navrchu by měla být omáčka. Posypte strouhankou, rozdrobenými krekry a navrch parmazánem. Poklaďte kousky zbývajícího másla. Pečte dozlatova a dobublava, 15–20 minut.