Kate Veg & Gluten free
Hráškové rizoto
Risotto, rýže před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 kostku zeleninového vývaru
- 250 g těstovinové rýže (doporučujeme značku Ghigi)
- 80 g másla
- 1 jemně nakrájenou cibulku
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 řapík celeru, jemně nakrájený
- 70 ml suchého bílého vermutu (například martini) nebo aromatického bílého vína (muškát)
- 200 g mraženého hrášku
- 4 lžíce stouhaného parmazánu
- hrst čerstvé, jemně nakrájené petrželky
- sůl a pepř na dochucení
Postup
1. Bujonovou kostku rozpusťte v hrnci s litrem vroucí vody. Vsypte těstovinovou rýži a povařte podle návodu. Dvě minuty před koncem varu přisypte hrášek. Směs sceďte, ale trochu vývaru uchovejte na pozdější zvláčnění. Rýži s hráškem vraťte do hrnce.
2. V pánvi na větší části másla smažte asi 5 minut cibulku, česnek a celer. Zelenina by měla změknout, ale ne zhnědnout. Zalijte vermutem nebo vínem a nechte ho téměř odpařit. Stáhněte z ohně.
3. K rýži s hráškem vsypte zeleninu z pánve a pečlivě odškrabejte všechny voňavé přípečky. Přimíchejte parmazán, petrželku, zbylé máslo a hojně opepřete. Hrnec vraťte na oheň a vše mírně prohřejte za stálého míchání, až je směs hladká a krémovitá; bude lepší, přidáte-li pár lžic uschovaného vývaru.