Kate Veg & Gluten free
Grilovaný chřest s čočkou a bylinkovou kaší
Zelenina před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 50 g čočky (nejlépe puy)
- 1 lžíce olivového oleje + další na pokapání
- 2 šalotky, nadrobno nakrájené
- 2 lžíce estragonu, nadrobno nakrájeného
- 25 g másla
- kůra z 1 biocitronu a šťáva z 1/2 citronu
- kůra z 1 biopomeranče a 1 lžíce šťávy
- 12–16 výhonků zeleného chřestu, zbavených dřevnatých konců
- sůl (i mořská) a čerstvě mletý pepř
- 4 vejce, uvařená nahniličko (nemusí být)
- NA BYLINKOVOU KAŠI
- 1,2 kg pozdních brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
- 150 ml mléka, ohřátého
- 100 g másla, nakrájeného
- 1 svazek jarní cibulky, nasekané
- 1 svazeček pažitky nebo 4 hrsti nakrájeného medvědího česneku
Postup
1 Čočku dejte do malého rendlíku s vroucí vodou a vařte 15–20 minut (nebo tak dlouho, jak je třeba) doměkka. Sceďte.
2 Mezitím uvařte brambory na kaši ve vroucí osolené vodě doměkka a připravte zálivku: Olivový olej rozehřejte v rendlíku na středním ohni, přidejte šalotku a minutu ji opékejte, vsypte estragon a opékejte ještě pár vteřin. Vmíchejte čočku, máslo, citronovou a pomerančovou kůru i šťávu a zahřívejte, aby se máslo rozehřálo. Odstavte a pořádně osolte a opepřete.
3 Scezené brambory rozšťouchejte s mlékem a máslem a vmíchejte bylinky a cibuli.
4 Rozehřejte grilovací pánev či gril, chřest pokapejte olejem, osolte mořskou solí a pár minut opékejte za častého obracení, aby byly výhonky ze všech stran zlatavé. Vše rozdělte na nahřáté talíře a podávejte.