Zuzana Fabriciova
Martinské rohlíčky
Kynuté před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka pšeničná polohrubá
- 500
- gramů
- cukr
- 6
- lžic
- droždí
- 20
- gramů
- máslo
- 150
- gramů
- mléko
- 600
- mililitrů
- žloutek
- 4
- kusy
- citronová kůra
- mák
- 150
- gramů
- (mletý)
- cukr vanilkový
- skořice
- 1
- špetka
- džem rybízový
- 1
- lžička
- vejce
- 1
- kus
- (na potření )
- cukr moučkový
- 1
- lžíce
- (na posypání )
- mouka
- (na vál )
- tuk
- (na vymazání formy)
Postup
Rozmíchejte v 100 ml vlažného mléka 3 lžíce cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte lžičku citronové kůry, 200 ml vlažného mléka, žloutky, rozpuštěný vlažný tuk a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto, které se nechytá mísy ani vařečky, zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto asi hodinu kynout.
Mák smíchejte s 3 lžícemi cukru, 300 ml mléka a přiveďte k varu. Míchejte, dokud hmota nezhoustne. Potom v ní dobře rozmíchejte zavařeninu a dochuťte citronovou kůrou, skořicí a vanilkovým cukrem a nechte vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a každý rozválejte na pomoučeném vále na kulatou placku. Rádlem ji rozkrájejte na podlouhlé trojúhelníky a na každý položte lžičku náplně. Trojúhelníky stočte do rohlíčku, dobře přimáčkněte cípek a přendejte na vymazaný plech. Rohlíčky nechte ještě chvíli nakynout, potřete je rozšlehaným vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Do zlatova upečené rohlíky ještě teplé posypte moučkovým a vanilkovým cukrem a nechte vychladnout.