Kate Veg & Gluten free
Čočková paštika se švestkami
Pomazánky, paštiky před více než 9 roky z delicious-blog-lucie.blogspot.cz
Ingredience
- 200 g hnědé čočky v suchém stavu
- 100 g jáhel v suchém stavu
- 75 ml olivového oleje
- 1 velká cibule
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 1 jalovec
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- sůl, pepř
- 12 sušených švestek
Postup
Čočku jsem si dala přes noc namočit. Následující den jsem slila vodu a zalila čočku čerstvou vodou. Přidala jsem k čočce bylinky pro lepší stravitelnost a uvařila ji doměkka.
Mezitím jsem si spařila jáhly, ale pokud používáte skutečně čerstvé, není to vůbec nutné. Jáhly jsem si uvařila dle návodu na obalu.
Na lžíci olivového oleje jsem si jen krátce orestovala cibulku s bobkovým listem, novým kořením a jalovcem. Vyjmula jsem koření a spolu s uvařenou čočkou, jáhlami, olejem, česnekem, sójovou omáčkou, solí a pepřem rozmixovala v hladkou hmotu. 2/3 hmoty jsem přendala do olejem vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbet, pokladla švestkami a zbytkem čočkové hmoty. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 45 minut. Opatrně jsem vyjmula z formy a pekla jen tak dalších 10 minut. Paštiku jsem nechala vychladnout a před podáváním jsem ji dala důkladně nachladit do ledničky.