Jana Knotková
PODZIMNÍ TĚSTOVINY S HOUBAMI, MANGOLDEM A OŘECHY
Těstoviny, noky... před více než 9 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- 250g (půl balení) celozrnných špaget
- 2 velké šalotky, nasekané nadrobno
- 2 dcl suchého bílého vína
- 2 dcl silného zeleninového vývaru (může být z kostky)
- 300g lesních hub (popř. v nouzi portobello)
- 1 velký svazek mangoldu (cca 15 listů)
- menší hrst vlašských ořechů
- menší hrst pekanů
- 2 lžíce tymiánu, špetka kajenského pepře
- drcený stroužek česneku
- sůl, pepř
- olivový olej
- olej z vlaškých ořechů
Postup
Drobně pokrájenou šalotku zpěňte na 3 lžících olivového oleje, dokud lehce nezezlátne. Poté přisypte tymián, kajenský pepř i česnek a ještě minutu opékejte. Přidejte houby a smažte, dokud se krásně nerozvodní a nepustí trochu tekutiny. Můžete je dochutit i nějakým oblíbeným kořením, my jsme použili Formaggio od Antonína.
Mangold omyjte a z listů odstraňte tuhé bílé řapíky. Zbylou zelenou část nakrájejte na silnější proužky.
Když se houby rozvoní, přilijte 2 deci vína a nechte probublat, dokud se alkohol následně i většina tekutiny neodpaří. Osolte, opepřete a zalijte zeleninovým vývarem. V mezičase připravte špagety, klasicky podle návodu.
Do houbové směsi v pánvi přidejte pokrájený mangold, přisolte a důkladně promíchejte, aby zavadl. Pokud je omáčka na váš vkus příliš tekutá, můžete ji zahustit lžičkou např. tapiokového škrobu, rozmíchaného ve studeném vývaru. Špagety sceďte, promíchejte je se 4 lžícemi vlašského oleje a nakonec je přidejte do pánve k houbám. Důkladně promíchejte.
Podávejte se sekanými ořechy, zakápnuté oříškovým olejem.