Denis Duranik
Kitchenette - Kváskové lívance
Dezerty před více než 9 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- NA LÍVANCE:
- 130 g kvásku z celozrnné žitné mouky
- 450 ml plnotučného mléka
- 50 g třtinového cukru
- 200 g hladké mouky (část nahrazuji špaldovou celozrnnou)
- 100 g jemných ovesných vloček
- vanilka, trochu extraktu, semínek, vanilkového cukru
- 3-6 lžic chia semínek (nebo třeba drcených lněných, máku, sezamu …)
- trochu kůry z bio citrónu nikdy neuškodí ,)
- špetka mořské soli
- 1 šťastné vejce
- NA SERVÍROVÁNÍ:
- 500 ml řeckého jogurtu nebo zakysané smetany, ušlehané smetany na šlehání, mascarpone, …
- marmeláda, javorový sirup nebo nutella
- trochu čerstvého ovoce
- vanilkový cukr
Postup
POSTUP
1. Připravený kvásek smíchejte ve velké míse se všemi ingrediencemi kromě vajec. Vznikne vám tak řídké těsto, které zakryjte fólií a nechte do druhého dne odpočívat v lednici.
2. Druhý den, přibližně hodinu před servírováním (smažením), těsto vyndejte, vmíchejte vejce a nechte při pokojové teplotě znovu vykynou.
3. Připravené těsto smažte na pánvi nebo lívanečníku velmi zvolna. Ideálně na troše kvalitního oleje nebo ghí, které já používám nejraději. Otáčejte jednotlivé lívance až když uvidíte bublinky a těsto bude téměř propečené. Tak budou mít čas vzejít do nadýchané podoby a dostatečně se propéci.