Lenka
Žitný celozrnný chleba do formy a do trouby
Pečivo před asi 11 roky z rybi-cka.blog.cz
Ingredience
- 350 ml vlažné vody
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce octa
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 sklepnutá lžička cukru
- 150g hladké obyčejné pšeničné mouky
- 350g žitné celozrnné mouky
- 2 lžičky chlebového koření případně jen drceného nebo mletého kmínu
- 1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
Postup
Musíme počítat s tím, že celozrnné chleby nebo chleby s větším podílem žitné mouky budou hutnější (nenakynou jako s větším podílem hladké mouky), vlhčí a také s menšími póry.
Chleba z pekárny:
Ingredience dáme do pekárny na rychlý program (2 h 10 mnt).
Chleba v troubě:
Vykynuté těsto překlopíme z pekárny do formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem nebo propracujeme na pomoučeném vále, vytvarujeme bochník a dáme do ošatky vysypané moukou. Necháme přikryté pod utěrkou cca 1h v teple kynout. Chleba buď necháme ve formě, nebo ho opravdu opatrně překlopíme na plech s pečícím papírem. Můžeme několikrát naříznout.
Troubu předehřejeme na 200°C, hned od začátku do ní umístíme na dno kastrolek s vodou. Pečeme pak při 190 stupních po dobu 45 minut, po celou dobu s kastrolkem vody v troubě.
Před pečením chleba pomašlujeme vodou a po dopečení jej také hned pomašlujeme vodou. Můžeme mašlovat i 1 - 2 x v průběhu pečení, ale větráme tím teplotu trouby ven. Máme-li rádi slanší, můžeme mašlovat vodou slanou.