Jana Knotková
Mungo polévka
Polévky před více než 9 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 1 hrnek suchých mungo fazolí
- 1,5 l zeleninového či kuřecího vývaru (voda je taky fajn)
- 1 lžíce ghí, másla či kokosového nebo e.p.olivového oleje
- 2-3 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 chilli paprička
- mořská sůl
- čerstvý koriandr na servírování
- 1 citrón na servírování
- (mungo klíčky na servírování)
Postup
1. Fazolky mungo zalijte kompletně vodou a nechte nasáknout alespoň dvě hodiny, klidně i přes noc.
2. Ve středním hrnci orestujte na rozpuštěném ghí na jemné kostičky pokrájenou šalotku. Když je měkká, přidejte nadrcený česnek a chvíli na to i všechno koření. Zamíchejte a minutu restujte. Přidejte přeceděné fazolky, jemně pokrájenou chilli papričku, sůl a zalijte vše vývarem. Přiveďte k varu a částečně přiklopené nechte jemně táhnout dokud nebudou fazolky pěkně měkké, přibližně 45 minut. Možná bude třeba dolít trochu vody, to závisí i na tom, jak dlouho jste fazolky namáčeli a také na tom, jak hustou máte rádi polévku.
3. Hotovou polévku ještě dochuťte solí, je-li třeba a servírujte s čerstvým koriandrem, citrónem na přikyselení a popřípadě i pokrájenými mungo výhonky. Přidání ještě extra čerstvých výhonků jsem si velmi oblíbila, příjemně křupou, dodají svěží chuť a co je podstatné, v této čerstvé naklíčené podobě jsou nejzdravější.