www.delibety.com
Francouzské škvarky rillettes
Francúzska kuchyňa před více než 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 kg prorostlého vepřového (ideální je masitý bůček)
- 200 ml bílého vína
- sůl a pepř na dochucení
Postup
Příprava jídla
1. Maso nakrájejte na kousky velké asi jako hrací kostky, do velkého, nejlépe silnostěnného litinového kastrolu nalijte víno a vsypte maso. Na mírném plameni a za občasného promíchání škvařte, až se tuk úplně rozpustí. (Můžete využít troubu předehřátou na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C.)
2. Osolte, opepřete a ještě teplé vlijte do čistých uzavíratelných sklenic; buď škvarky necháte tak, jak jsou, nebo je rozemelete (ideálně na starém mlýnku na maso – robot je spíš vyšlehá do pěny). A pokud vám rillettes zachutnají tak, že hned zatoužíte po dalších, pak kastrol nemyjte, jen ho uchovejte v chladu – a máte základ na ještě lahodnější várku výpečků.
Tip Apetitu:
S pomocí knihy Nápadité balení dárků dovede
i amatér své dary k dokonalosti. Vydal BB/art, cena kolem 299 Kč