Kateřina Obrazová
Nadívaná porchetta
Maso & ryby před více než 9 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 3 kg vykoštěné vepřové plece nebo ramínka s kůží i sádlem
- svazek tymiánu, rozmarýnu, šalvěje
- 3 mrkve
- svazek řapíkatého celeru
- 5 stroužků česneku
- 2 velké žluté cibule
- 5 plátků mortadelly
- hrst rozinek
- sklenka dezertního vína
- 2 hrsti sekaného bílého pečiva
- 200 ml zeleninového vývaru
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- fenyklová semínka
- řeznický provázek
Postup
Řezníka požádejte, aby vám plec řezy rozložil. Pokud to neudělá, rozbalujte maso jako knihu mělkými řezy až vznikne plát. Maso rozložte na pracovní desku kůží dospod, masem navrch. Pocákejte ho olivovým olejem, dobře posolte a popepřete a koření rukou vmasírujte dovnitř. Maso zpátky zabalte a nechte ho tak 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Mezitím si připravte nádivku. Nasekejte rozmarýnové jehličí, šalvějové lístky, otrhejte tymiánové snítky. Cibuli oloupejte a nasekejte ji nadrobno, stejně tak česnek. Rozinky dejte do misky a zalijte je na chvilku dezertním vínem. Bílý chléb (ciabattu, bagetu), ideálně den starý, nakrájejte na drobné kousky, případně jej prožeňte mixérem.
Rozpalte pánev s pěkným douškem olivového oleje. Nechte na něm zpěnit cibulku a česnek. Přidejte bylinky a vše chvilku restujte. Pak směs zalijte vývarem, přidejte rozinky i s vínem a vše duste tak 2 minutky. Na závěr přisypte chléb, promíchejte a odstavte pánev z plotny.
Plec rozložte, jak jste ji prve zabalili. Rovnoměrně naneste nádivku na maso. Tu pak překryjte plátky mortadelly a opatrně a pečlivě rolujte. Vznikne vám úhledný balíček s kůží navrch. Chvilka řeznického uzlování a máte zaděláno na dokonalou pečínku.
Na vyšší pekáč či plech dejte očištěnou, na větší kusy nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Na zeleninu usaďte maso. Vršek kůže pocákejte olivovým olejem a posypte ho fenyklovými semínky.
Na závěr vše podlijte 3 dcl vody a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů.
Porchettu pečte pozvolna 3,5 - 4 hodiny. Výsledkem je fantastická šťavnatá pečínka s křupavou kůrčičkou, kterou stačí nakrájet na plátky a podávat s bílým pečivem nebo celerovým pyré, bramborovou kaší...