www.delibety.com
Chouquettes
Mlsný jažýček před více než 9 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- Těsto: 250 ml tekutiny (nejlépe půl na půl voda a mléko), 200 g hladké nebo polohrubé mouky, 100 g másla, špetka soli, 50 g cukru, 4 vejce v pokojové teplotě. Můžete, ale nemusíte, potřít vejcem rozšlehaným s trochou mléka. Perlový cukr (viz poznámka) nebo čokofleky.
Postup
Svaříme vodu i mléko s máslem, solí a cukrem, do horkého vysypeme najednou všechnu mouku, snížíme plamen a za stálého míchání krátce propaříme. Vznikne hladká koule, která se nechytá vařečky ani hrnce. Ihned sundáme ze zdroje tepla a necháme částečně zchladnout. Pak do hmoty postupně zašleháváme jedno vejce po druhém. Necháme zcela vychladnout a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme hladkou trubičkou nebo dáváme pomocí dvou kávových lžiček malé hromádky.
Troubu dobře vyhřejeme na 220 - 250°C.
Povrch "šuketek" můžeme povlažit rozšlehaným vajíčkem, posypeme perličkami cukru (a příliš nešetříme - zdálo se mi jich dost, ale při pečení těsto hodně nabylo, takže jich mohlo být i víc).
Pečeme 10 minut prudce, pak snížíme teplotu na 150 - 180°C a dalších 10-15 minut dopečeme. Prvních 15 minut nesmíme otvírat troubu, aby neunikla pára a pečivo nekleslo. Hotové pečivo je uvnitř suché.