www.delibety.com
Koláč z křehkého těsta s dýní
Mlsný jažýček před více než 9 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka
- mouka pšeničná hladká
- kypřící prášek do pečiva
- cukr moučkový
- ořechy vlašské
- Hera
- mléko
- dýně
- smetana
- cukr krupice
- cukr vanilkový
- skořice
- zázvor
- hřebíček
- šťáva citronová
- mouka pšeničná polohrubá
- cukr krupice
- ořechy
- tuk
Postup
Mouku spolu s práškem do pečiva a cukrem prosejte na vál, doprostřed dejte ořechy, změklý nastrouhaný tuk, mléko a zpracujte na vláčné těsto. Přikryjte a nechte v chladu hodinu odležet.
Dýni nakrájejte na kousky, vložte do většího cedníku a nad parou vařte do změknutí. Těsto rozválejte, vyložte jím koláčovou formu, okraj těsta ozdobně narýhujte, vložte do trouby vyhřáté na 200° C a upečte dobleda.
Ve smetaně rozmíchejte cukr a koření. Dýni rozprostřete na těsto, zalijte smetanou, vložte zpět do trouby a asi 15 minut zvolna pečte. Potom koláč posypte drobenkou a při horním ohřevu dopečte.
Koláč podávejte vlažný, popřípadě ozdobený šlehačkou.