www.delibety.com
Bezlepkové palačinky - tentokrát pohankové
Mlsný jažýček před více než 9 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- 300 gramů loupané pohanky (pohanka loupaná kroupy)
- 300 ml vody
- 1/2 jablka
- 1 čajová lžička kokosového oleje
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička perníkového koření
- + kokosový olej na pánev
- + oblíbená náplň - my měli meruňkový džem
Postup
Pohanku pořádně propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočenou.
Ráno pohanku přes síto slijte, ještě jednou propláchněte a dejte do koktejlového mixéru, přidejte omyté nakrájené jablko, kokosový olej, sůl, perníkové kořeníi a 300 ml vody.
Mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete hustší hladké těsto, trvá to asi dvě minuty.
Pánev lehce vymažte kokosovým olejem, rozehřejte a tvořte palačinky. (já pánev vymazávám pomocí papírového ubrousku, kterým naberu trošku oleje a rozetřu po pánvi)
Na pánev vylejte naběračku těsta, rozprostřete buď nakláněním pánve nebo pomocí lžíce a nechte, dokud nebude i povrch dokonale suchý.
Obracečkou nadzvedněte okraje po celém obvodu, palačinku opatrným pohybem jakoby odlepte ode dna a poté zkuste otočit. Neuspěchejte to, nebo palačinku roztrhnete.Těsto se nechová jako klasické palačinky, může se zdát, že se připalují, ale nepanikařte. Opravdu je třeba je jen lehce odlepit. Pokud to nepůjde, použijte trochu síly a vemte si na pomoc nějakou dřevěnou obracečku, která pánev nepoškrábe. Otočte a nechte opéct i z druhé strany.
Možná to vypadá složitě a možná jen já mám blbou pánev, ale takhle musím postupovat téměř u všech placek a palačinek... Je to o cviku ;)
Osvědčilo se mi dělat palačinky sice trochu déle, ale na menším teple (z 12 možných teplotních stupňů dělám na 7 max 8).
Pokud budete palačinky podávat hned, jsou takové křupavější. Pokud je budete vrstvit na sebe a podávat za pár minutek, trochu zvlhnou a budou se chovat jako úplně normální palačinky ;)
P.S.: Pro ty, kdo by se ptali: Ne, palačinky nejsou sypané cukrem. Je to jemná kokosová mouka a pro efekt to poslouží úplně výborně ;)