www.delibety.com
Jablečný koláč s datlemi
Mlsný jažýček před více než 9 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- Korpus:
- 300 gramů jemných ovesných vloček + 300 ml vody
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička vinného kamene
- kokosový olej na vymazání formy
- Náplň
- 200 gramů sušených vypeckovaných datlí + 200 ml vody
- 3 polévkové lžíce tahini
- 1/4 čajové lžičky hrubé soli
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky agaru
- 2 jablka
- "Drobenka"
- 50 gramů ovesných vloček
- 50 gramů lískových oříšků
- 1 čajová lžička perníkového koření
Postup
Ovesné vločky zalijte odměřeným množstvím vody, promíchejte a nechte alespoň dvě hodinky odležet. Stejně tak si zalijte datle a nechte nacucat.
Asi po dvou hodinách přidejte k vločkám kurkumu, sůl a vinný kámen a rukama řádně prohnětejte.
Formu si vymažte kokosovým olejtem a těsto do ní natlačte.
Dejte péct na 170°C.
Mezitím si omyjte a nakrájejte jablka na plátky.
Do nožového mixéru vložte suroviny na drobenku a několika pulsy nasekejte. Ale ne moc, ořechy jsou lepší, když jsou na větší kousky. Drobenku přesypte do nějaké misky.
Do mixéru nyní dejte odmočené datle i s vodou a všechny ostatní suroviny na náplň kromě jablek. Mixujte do hladka.
Z trouby vyndejte předpečený korpus - nyní by tam měl být asi tak 10-15 minut. Nandejte na něj náplň, posypte polovinou drobenky, poklaďte jablky a zasypte zbývající drobenkou.
Vraťte do trouby a nechte péct dalších 30 minut.