Jaruna
„Fazolová blča z Oltecu“ (Fazolová polévka ze Starého Brna)
Polívky před více než 9 roky z www.receptynakazdyden.cz
Ingredience
- Ingredience
- 250 gramů bílé fazole
- 2 plátky uzené
- 1 kus cibule
- dle chuti sůl
- 6 stroužků česnek
- 1 kus mrkev
- dle chuti bazalka
- dle potřeb sádlo
- dle chuti pepř
- 2 kostky zeleninový bujón
- dle chuti ocet
- dle potřeb majoránka
- 3 kusy bobkový list
- 5 kuliček nové koření
Postup
Fazole propláchneme a necháme namočené pokud možno do druhého dne. V hrnci si rozpálíme jednu velkou lžíci vepřového sádla a opečeme na jemno nakrájenou cibuli a přidáme ke konci na malé kousky nakrájenou mrkev.
Orestujeme a přidáme na malé kousky pokrájené uzené maso, 2 naškrábané stroužky česneku a 10 nasekaných lístků čerstvé bazalky (proti přirozené plynatosti strávníků), 3 bobkové listy a 4 kuličky nového koření.
Promícháme a vlijeme namočené fazole včetně vody, ve které jsou naloženy. Dolijeme vodou tak, aby byla nad fazole. Přidáme dvě kostky zeleninového bujonu a vaříme do změknutí fazole.
Jakmile je fazole uvařena, přidáme naškrábané 4 stroužky česneku, pokud má někdo potřebu zahustit, může zvolit dvě možnosti : č.1-za pomoci ponorného mixeru část fazolí rozmixovat nebo možnost č.2-přidat dvě polévkové lžíce instantní světlé jíšky.
Tip: Ve finále přidáme hrstku majoránky, kterou rozmělníme mezi dlaněmi a kdo chce, může dochutit kapkou octa.