www.delibety.com
Zastřená vajíčka na bagetě
Francúzska kuchyňa před více než 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 bagetu
- máslo na osmahnutí bagety
- 6 větších vajec
- 120 ml bílého vína
- 120 ml vody
- 1 malou cibuli, nakrájenou najemno
- 1 stroužek česneku, rozdrcený svazek čerstvých bylinek (použijte ty, které máte zrovna po ruce)
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku pepře
- 1 lžíci hladké mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup
Příprava jídla
1. Vodu s vínem přiveďte k varu, přidejte bylinky, cibuli a česnek. Povařte 10 minut, přeceďte, bylinky uchovejte. Tekutinu vraťte na oheň. Vejce po jednom vyklepněte do misky a z ní se je pokuste žloutkem napřed sesunout na naběračku ponořenou do vroucí tekutiny. Miskou pak opatrně přehrnujte bílek přes žloutek – po 3–4 minutách se vejce ,zastřou‘. Nechte je odkapat a uchovejte v teple. Za mírné teploty vývar povařte, až zhoustne asi na třetinu. Vraťte do něj bylinky.
2. Připravte omáčku: do hustého vývaru přidejte lžíci mouky rozmíchanou v troše studené vody a míchejte, aby vznikla hladká omáčka. Osolte, opepřete, zalijte smetanou, krátce prohřejte.
3. Z bagety ukrojte šest plátků a na másle je opečte dozlatova. Na každý plátek položte zastřené vejce a všechno přelijte trochou husté voňavé omáčky.