Jana Knotková
DOMÁCÍ KVÁSKOVÉ PLETÝNKY S CHIA SEMÍNKY
Pečivo před více než 9 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- 150g pšeničného kvásku
- 400g celozrnné špaldové mouky
- 250g špaldové bílé mouky
- 300ml vlažné vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- sójové mléko na potření
- chia semínka
Postup
Postup:
Na těsto zadělávam vždy večer a peču ráno. Pokud máte 150g aktivovaného pšeničného kvasu, můžete ho jednoduše rozmíchat ve vodě, přidat olej, sůl i mouku a nechat těsto uhníst nejlépe v kuchyňském robotu, dokud není hladké a pružné. Dá se zpracovat samozřejmě i ručně, v tom případně si pořádně mákněte alespoň na 10 minut.
Pšeničný kvas nepracuje tak rychle jako instantní kvasnice, proto mu dopřejte alespoň 3 hodiny klidného odpočinku (nebo ho nechejte jako já svému osudu přes noc). Mísu s těstem dobře překryjte potravinovou fólií (nebo zabalte do velké igelitky), aby neoschlo.
Ráno těsto chvíli propracujte rukama a několikrát přeložte. Rozdělte na 8 stejných kousků a upleťte pletýnky. Můžete klasické ze tří copů, já radím vyzkoušet pletení podle tohoto velmi populárního videa. Pletýnky na fotce se pletou podle postupu v 0:40. Pokud vás chytí během pletení vztek, pamatujte, že kulaté housky jsou také velmi chutné ;)
Rozložte hotové pletýnky na 2 plechy vyložené pečícím papírem a důkladně potřete sójovým mlékem. Na teplém místě nechejte kynout nejméně hodinu, ideálně zakryté potravinovou fólií. Troubu předehřejte na 250°C. Těsně před pečením housky znovu potřete mlékem, zasypte chia semínky a vyhřátou troubu zapařte: z rozprašovače na kytky na stěny trouby 2x-4x rozstříkněte teplou vodu. Poté rychle vložte plech s houskami (mějte ho po ruce nachystaný, aby vám při manipulaci neutekla všechna pára) a troubu zavřete.
Po 5 minutách teplotu stáhněte na 200°C a dopečte, řiďte se hlavně podle barvy. Tyhle hódně zlaté bývají v troubě ještě dalších 20 minut. S druhým plechem opakujte to samé.
Tady se hodí - nechejte na mřížce vychladnout - ale teplé jsou prostě dokonalé, takže si je užijte s marmeládou nebo třeba jen tak ;)