Jana Knotková
Dýňový koláč s burákovou polevou
Vegetariánské před více než 9 roky z delicious-blog-lucie.blogspot.cz
Ingredience
- Krusta
- 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/3 hrnku slunečnicových semínek
- 1 lžička uzené papriky
- 3 lžičky kokosového oleje
- 3 lžičky vody
- Náplň
- 1 máslová dýně
- sůl, pepř
- 1 stroužek česneku
- špetka muškátového oříšku
- 1/3 hrnku burákového másla
- 3 lžíce shoyu sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 3 lžíce vody
- semínka (slunečnicová, lněná atd.)
Postup
Na krustu jsem si rozmixovala v jemnou moučku vločky se semínky, přidala jsem uzenou papriku, rozpuštěný kokosový olej, studenou vodu a zpracovala v tužší těsto. Kdyby nechtělo držet pohromadě, přidejte vodu či olej. Těsto jsem zabalila do potravinové fólie a dala odležet do lednice.
Dýni jsem omyla a přepůlila, vydlabala semínka a dala péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na hodinu. Poté jsem dýni vydlabala a rozmixovala v hladkou kaši, dochutila ji solí, pepřem, česnekem, muškátovým oříškem.
Na polevu jsem prošlehala burákové máslo se sójovou omáčkou, octem a vodou.
Koláčové formy jsem pomocí rukou vyplnila těstem a dala předpéct na 15 minut do předehřáté trouby. Předpečenou krustu jsem pokladla dýňovou kaší, burákovou polevou a dala péct na dalších 30 minut. Nakonec jsem posypala slunečnicovými a lněnými semínky, lehce přitlačila a dala péct ještě na posledních 5 minut.
Koláč můžete podávat ještě horký, ale je dobrý i studený. Skladujte v lednici maximálně zhruba 3 dny.