Zdenka Řeháčková
Skotské "Bridies" s hovězím masem
Má oblíbená jídla před více než 9 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- Těsto: 300g hladké mouky 150g másla/hery 1 lžička soli 1/4 hrnku studené vody Náplň: 500g mleté hovězí maso 1 velká cibule 2 stroužky česneku sůl dle chuti pepř dle chuti 1/2 lžičky muškátového oříšku 1,5 lžíce hořčice 5 lžic Worcestrové omáčky Vejce na potření
Postup
Nejdříve si předem připravíme těsto:
Do prosáté mouky přidáme nakousky nakrájené máslo (NE ROZEHŘÁTÉ - MUSÍ BÝT STUDENÉ!), které prsty pořádně rozmělníme s moukou, tak aby znikla taková "vločková" sypká směs. Přidáme studenou vodu a pořádně propracujeme. Těsto bude mít vláčnou, trochu tuhou konzistenci. Dáme odležet do lednice.
Mezitím si připravíme náplň:
Na větší pánvi si osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a restujeme tak dlouho, dokud se maso úplně "nerozdrobí" a neopeče. Poté přidáme česnek, koření, hořčici a worcestrovou omáčku, tak aby měla náplň hodně výraznou chuť (proto možná bude třeba něčeho přidat trochu víc, opakuji - dle chuti)
Náplň necháme VYCHLADNOUT před plněním.
Plnění:
Těsto vyválíme na středně tenkou vrstvu ( jako na závin/štrůdl) vyřízneme kolečka nebo ovály zhruba o velikosti podšálku, na každý dáme cca 2 plné polévkové lžíce náplně, přehneme a vidličkou obtiskáme okraj, aby těsto drželo a propíchneme vršek, aby mohla vycházet pára.
Pečeme na 180 stupňů 35 - 40 min., dokud bridies nezhnědnou, potíráme vejcem.
Ideální příloha je na páře udělaná zeleninka - hrášek, mrkev, fazolky... :)