Zdenka Řeháčková
Klobásníky
Víkendová večeře před více než 9 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek (1/4 litru) mléka, 6 dkg droždí (1 a 1/2 kostky), 2 dcl oleje, 3 žloutky, 2 kávové lžičky soli, cukr do kvásku Náplň: na 1 kg masa (používám pouze libový bůček), 8 lžic studené vody, 2.5 dkg (asi dvě rovné lžičky) soli (solím PRAGANDOU -koupíte v drogerii, maso je růžové), mletý pepř, majoránka, česnek, drcený kmín, 2 lžíce Solamylu, strouhanka dle potřeby a 1 vejce.
Postup
Vykostěný bůček bez kůže nakrájím na plátky max. 1 cm silné, přidám ingredience (bez vajíčka, solamylu a strouhanky) a vše důkladně promíchávám rukama cca 5 minut, aby se voda i koření s masem spojily, maso by mělo být "mazlavé".
Utlačím v míse a nechám v chladničce přes noc uležet.
Maso umelu, zapracuji vajíčko (většinou místo vajíčka přidám 2 bílky), Solamyl a strouhanku, aby vznikla směs tužší konzistence, případně ještě dochutím a pořádně promíchám.
Těsto zadělám klasickým způsobem a nechám vykynout.
Na kousky těsta pokládám mleté maso, následně je zabalím a tvořím "kuličky" - klobásníky.
Klobásníky potírám rozšlehaným vajíčkem před vložením do trouby i po upečení. Z této dávky udělám 60-70 klobásníků (podle velikosti) a peču je při 200 stupních 35-45 minut.