Jolča Stejskalová
Fotorecept: Mrkvový džem
zavařeno před více než 9 roky z dobruchut.azet.sk
Ingredience
- 1 kg mrkev
- 4 ks citron
- 500 g krystalový cukr
- 6 ks voňavých hřebíčku
- 1 balíček Gelfix 21 DrOetker
Postup
Nejprve si očistíme mrkev, kterou odšťavníme na odšťavňovači. Šťávu vypijeme :) Můžeme použít i strouhanou mrkev.
Zůstane nám krásná drť, kterou dále využijeme. Drť dáme do většího hrnce, podlijeme ji vodou a dusíme, dokud není úplně měkká. Ještě ji můžeme rozmixovat.
Pokrájíme si citrony na měsíčky, nejdřív jsem dala bez slupek, ale pak jsem nakrájela do džemíka i dobře umyté slupky, nakrájené na nudličky.
Mrkev spolu s citronem vaříme ještě asi 40 min, promícháváme. Přidáme i hřebíček.
Mrkev spolu s citronem vaříme ještě asi 40 minut, promícháváme. Přidáme i klinčeky.Ku konci přidáme přidáme cukr rozmíchaný s Gelfix Dr.Oetker, podle návodu na obalu, podle toho, jaký máme.
Horký džem plníme do skleniček, zavřeme je a uložíme dnem vzhůru, alespoň na 15 min.
Dobrou chuť.
A nezapomeňme vypít i mrkvovou šťávu.