Sevillana
Koláč z cukrové řepy s ořechy
DULCE před více než 9 roky z www.laskominyodmaryny.cz
Ingredience
- Suroviny
- 2 menší cukrové řepy
- 4 vejce
- 3 lžíce krupicového cukru
- 4 lžíce řepkového oleje
- 5 lžic melasy nebo tekutého sladu (Sladěnka)
- 100 g lískových ořechů
- 50 g vlašských ořechů
- 150 g hladké mouky
- 20 g pšeničných otrub
- 1 lžíce jedlé sody
- 1½ lžičky mletého kardamomu
- špetka soli
- kysaná smetana
- med
Postup
Cukrovou řepu dobře omyjeme, zabalíme ji do alobalu a dáme na hodinu péct do trouby vyhřáté na 180°C. Vlašské a lískové ořechy nasypeme na plech a přidáme je na 10 minut do trouby k cukrové řepě. Opražené ořechy nasekáme nahrubo. Upečenou řepu oloupeme a nastrouháme ji na struhadle na jemno nebo rozmixujeme na pyré. Dno dortové formy o ∅ 28 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Hladkou mouku prosejeme, zamícháme do ní sodu, kardamom a ořechy. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků spolu se špetkou soli ušleháme sníh, postupně do nich zašleháme po lžících krupicový cukr, žloutky (jeden po druhém), olej a melasu. Stěrkou nebo vařečkou do pěny opatrně zamícháme suché suroviny a 250 g pyré z cukrové řepy. Těsto nalijeme do připravené dortové formy. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Upečenou buchtu necháme vychladnout ve formě. Podáváme s kopečkem kysané smetany přelité medem.