Sevillana
Dulce de Lechce
ALQUIMIA před více než 9 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- Ingredience:
- 2 x 400 ml plechovky kokosového mléka (nikoli kokosový krém ani voda)
- 250 - 300 gr hnědého cukru (dávám spíš méně)
- zrníčka z vanilkového lusku či část cukru nahraďte cukrem vanilkovým
- špetka soli
- větší špetka pečící sody
Postup
Kokosové mléko dejte spolu s cukrem, vanilkou a solí do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a na velmi mírném plameni vařte 15 minut, poté přidejte sodu bikarbonu. Za občasného (spíše častějšího) míchání vařte asi hodinu. Čím déle budete vařit, tím hustší výsledná hmota bude. Pokud tedy stojíte o hustší roztíratelnou konzistenci, vařte asi hodinu a čtvrt.
Karamelové mléko je nutné při vaření dobře hlídat, aby se nepřipalovalo!
Použití je jen na vás, dulce de leche je chutné s ovocnými saláty (či např. se samotným banánem), se zmrzlinou, vaflemi či jen tak samotné. Pokud máte směs roztíratelnou, můžete si např. udělat domácí variaci tyčinek Twix (stačí udělat jednoduchou veganskou sušenku/shortbread, pomazat karamelem a polít čokoládou), přidat ji do krémů na dorty atd. atd. atd. Dobře uzavřený karamel v lednici vydrží něco přes měsíc a dost možná i déle ;).