Sevillana
Omáčka z pečených rajčat
AROMA DE VERANO před více než 9 roky z www.michopulu.cz
Ingredience
- 1kg středních rajčat
- olivový olej
- 1 lžíce hnědého cukru
- 4 stroužky česneku, nasekané na jemno
- 1 lžíce tymiánu
- Máte-li opravdu dobrá rajčata, můžete si tuto vysoce uspokojivou činnost dopřát kdykoliv od června do října. A když vás zavařování nebaví, pak si snězte tuhle omáčku s hrncem špaget nebo linguine ihned. Kromě strouhaného parmazánu už opravdu nic nepřidávejte – říkala jsem vám, že je dokonalá…
Postup
1. Předehřejte troubu na 110 ºC. Omytá a osušená rajčata překrojte napůl a klaďte je řezem navrch na pekáč lehce vymazaný olivovým olejem. Posypte tymiánem, česnekem a zastříkněte olivovým olejem, pokud možno přímo na řeznou plochu rajčat, ne mimo ně. Posypte cukrem (v případě, že máte přezrálá rajčata, můžete cukr vynechat) a dejte péct do trouby na minimálně 2, ale lépe 3 hodiny.Po uplynutí této doby se rajčata scvrknou, ale zůstanou stále šťavnatá. (Kdybyste chtěli, můžete pokračovat dál - pečte 6 hodin a vzniknou zase rajčata sušená.)
2. Děláte-li omáčku do zásoby, pak vypláchněte jednu 0,5l zavařovací sklenici I s víčkem vařící vodou a nechte vysušit v troubě zapnuté na 140 ºC po dobu 10 minut. Ještě horkou omáčku přesuňte do sklenice, dobře zavíčkujte a uložte do sucha a temna.
Pokud budete jíst omáčku čerstvou, pak můžete nechat pečená rajčata vystydnout, přesunout do mísy, přikrýt víčkem nebo obráceným talířem a uložit do lednice, kde vydrží až týden.