Sevillana
Domácí syr RICOTA s ovocím
LECHE Y QUESO před více než 9 roky z www.vypecky.com
Ingredience
- asi na 400 g
- 1 1/2 l plnotučného čerstvého mléka
- 1/2 l smetany ke šlehání (čím tučnější je, tím lepší)
- 1 lžička mořské soli
- 4 lžíce citronové šťávy
- RICOTTA S OVOCEM:
- čerstvou ricottu
- lísková jádra mletá
- med
- nasekanou čerstvou mátu
- nektarinky nebo jiné sezónní ovoce
- Na hotovou ricottu jsem nasypala oříšky a nasekanou mátu. Pokladla jsem nakrájené nektarinky a vše jsem zakápla medem.
Postup
Do velkého hrnce jsem nalila mléko, smetanu, sůl a vše jsem dala vařit. Když mléko se smetanou dosáhlo 80 stupňů (na okrajích se dělají malé bublinky - lepší měřit kuchyňským teploměrem). Tak jsem přilila přeceděnou citronovou šťávu. Ztlumila jsem oheň na minimum a ještě dvě minuty jsem směs promíchávala. Směs se začne ihned srážet, vypnula jsem oheň a vše jsem nechala asi pět minut dojít. Hrnec jsem nechala v pokojové teplotě asi hodinu. Poté jsem si připravila další hrnec s cedníkem vyloženým látkovou plenou (můžete použít i čistou utěrku). Celou směs jsem vlila do cedníku a nechala minimálně hodinu okapat. Hotovou ricottu jsem vyklepla z cedníku do uzavíratelné misky a nechala vychladnout. Ricotta v lednici vydrží až pět dní. Pro odvážlivce - vykapanou syrovátku můžete vypít, je to moc zdravý, ale né moc dobrý :)