Marketa MornaUrdu Hoskova
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Pečivo před více než 9 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- 250 ml plnotučného mléka, 1 žloutek, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 50 g tuku(dávám 3 lžíce oleje), 500 g hladké mouky, 40 g droždí čerstvého(nebo 1 balíček sušeného). Bílek na potření, 1 lžíce oleje, semínka, nebo kmín, sůl, mák...
Postup
Všechny ingredience, tak jak jsou psané dáme do pekárny za sebou, zapneme na těsto, pak vyndáme těsto na vál, upleteme housky, potřeme je bílkem (který nám zbyl) smíchaným s olejem a posypeme tím, co máte rádi (semínka,kmín,mák,hrubá sůl...), přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout, pak upečeme ve vyhřáté troubě na 200-250°C podle trouby a pečeme se tak 15 minut.
Mohou se udělat ručně-nejprve si uděláme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí, necháme vzkypět a vylijeme do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.