Zuzana Fabriciova
Svíčková pečeně
Hovězí před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 6 větších mrkví
- 1 velký celer
- 6 petrželí nebo pastináků
- 2 větší cibule, nahrubo
- 200 g másla
- 1½ kg hovězí loupané plece
- 200 g slaniny, nakrájené na klínky
- 4–5 bobkových listů
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře
- 2 lžíce soli
- 250 ml smetany ke šlehání nebo kysané smetany
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- nakládané brusinky
- 1 citron, na kolečka
Postup
Příprava jídla
1. Připravte si zeleninu
Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.
2. Dopřejte masu odpočinek
Hovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem. Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.
3. Upečte hovězí doměkka
Rozpalte troubu na 160 °C. Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání. Pak vše osolte, podlijte vroucí vodou
nebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka. Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.
4. Dokončete omáčku
Mouku rozmíchejte ve šlehačce s mlékem (můžete klidně použít jen mléko; výsledek pak nebude tak tučný), a pokud je to třeba, omáčku zahustěte. Ještě chvíli povařte. Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit.
Podávejte ozdobené nakládanými brusinkami.
Tipy a triky
Pro přípravu svíčkové je samozřejmě nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem
však využijete i maso králičí a maso ze zajíce (pokud ho seženete).
Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2–3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí
přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.
Hovězí raději solte až během pečení, jinak by se z něj zbytečně vyluhovalo mnoho živin.
Svíčkovou můžete také naložit do mořidla. Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.
Další recept na svíčkovou na smetaně najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.