www.delibety.com
Pesto ze sušených rajčat
Francúzska kuchyňa před více než 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 140 g polosušených (viz Tip Apetitu) rajčat, nasekaných na větší kousky
- 5 lžic olivového oleje + ještě trochu na uchování ve sklenici
- 2 nasekané stroužky česneku
- lístky ze 6–8 větviček tymiánu
Postup
Příprava jídla
Rajčata, olivový olej a česnek rozmixujte. Pokud máte rádi hrubší pesto, stačí krátce; jemnější naopak získáte delším mixováním. Přimíchejte tymián. Takto připravené pesto dejte do nádoby, která se dá dobře uzavřít, a přelijte olivovým olejem. V lednici vydrží toto skvělé ochucovadlo až měsíc.
Tip Apetitu:
Polosušená rajská 6 zralých rajčat podélně rozpulte a zbavte semínek. Pokapejte je čtyřmi lžícemi extra panenského olivového oleje, posypte lístky tymiánu a špetkou moučkového cukru, pepře a soli. Troubu předehřejte na 110 °C, horkovzdušnou na 90 °C. Rajčata poskládejte na plech řeznou stranou nahoru a pečte šest hodin, dokud nebudou pružná.
Sušená rajčata uchovávejte ve sklenici, pokrytá olivovým olejem; tak vydrží v chladu dva až tři měsíce.