Kristýna
Zeleninový vývar
Polévky před více než 9 roky z www.cuketka.cz
Ingredience
- Frantíci přísahají na mirepoix z mrkve, řapíkatého celeru a cibule (1:1:2). V Asii mají rádi zázvor, česnek a jarní cibulku (2:2:1). U nás v Česku zase fičíme na celeru a petrželi. Základ z kořenové zeleniny dává vývaru chuť, sílu (extrakt) a vůni. Bez něj to nejde a při zakládání vývaru budete začínat vždy u něj. Ve vývarech s masem je základ pouze doplněk a v poměru k vodě ho není tolik (jen asi 1:10). V zeleninovém vývaru ale tvoří hlavní kostru.
- V našich končinách se obvykle se jedná o troj nebo čtyřkombinaci cibule (nebo šalotky), celeru (kořenového či řapíkatého), mrkve, pórku nebo petržele (pastinák). O počet ani tak moc nejde jako spíš o vyváženost chutí.
Postup
Frantíci přísahají na mirepoix z mrkve, řapíkatého celeru a cibule (1:1:2). V Asii mají rádi zázvor, česnek a jarní cibulku (2:2:1). U nás v Česku zase fičíme na celeru a petrželi. Základ z kořenové zeleniny dává vývaru chuť, sílu (extrakt) a vůni. Bez něj to nejde a při zakládání vývaru budete začínat vždy u něj. Ve vývarech s masem je základ pouze doplněk a v poměru k vodě ho není tolik (jen asi 1:10). V zeleninovém vývaru ale tvoří hlavní kostru.
V našich končinách se obvykle se jedná o troj nebo čtyřkombinaci cibule (nebo šalotky), celeru (kořenového či řapíkatého), mrkve, pórku nebo petržele (pastinák). O počet ani tak moc nejde jako spíš o vyváženost chutí.