Lucie Kubíčková
Velikonoční nádivka
nádivka před asi 11 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 7 včerejších rohlíků, nakrájených na kostičky
- 200 ml mléka
- 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- 400 g vařeného uzeného masa, nakrájeného na kostičky
- 30 g rozpuštěného másla + trochu na vymazání formy
- 2 hrsti nasekaných kopřiv
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce nasekané petrželky + na ozdobu
- ½ lžičky prášku do pečiva
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- kyselé okurky k podávání
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Recept vyšel v magazínu duben 2012.
1. Do větší mísy nasypu rohlíky, zaliju je mlékem a nechám je nasáknout. Pak je zlehka vymačkám, zbylé mléko vyliju, a rohlíky pečlivě promíchám s prošlehanými žloutky, uzeným masem, rozpuštěným máslem, kopřivami, pažitkou, petrželkou a práškem do pečiva. Směs ochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem.
2. Troubu předehřeju na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažu máslem. Z bílků ušlehám tuhý sníh a opatrně ho přimíchám do směsi. Směs naliju do pekáčku a peču asi půl hodiny dozlatova. Nádivku podávám posypanou pažitkou s kyselou okurkou.
Tip - Klasické recepty na velikonoční nádivku předepisují trojí maso: uzené, vepřové a hovězí
nebo drůbeží – hodně doměkka vařené a nadrobno nakrájené. Vývarem z masa, a to i jen z uzeného, se dá nahradit mléko, ve kterém se namáčejí rohlíky.
• celé • 400 g • 100 g = 6,23 Kč • v…
• 250 g • 100 g = 7,96 Kč