Jana Bodková
Salát Niçoise
Velikonoční vejce před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 4 vejce
- sůl
- 200 g zelených fazolek, čerstvých nebo mražených
- 3 středně velká rajčata, rozkrájená
- na čtvrtiny
- 400 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 60 g vypeckovaných černých oliv
- velká hrst nasekané čerstvé petrželky
- 440 g malých nových brambor, uvařených, slitých, osušených a rozpůlených
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- bílá bageta k podávání
Postup
1. Uvařte vejce natvrdo (trvá to osm až deset minut) a po vychladnutí je rozkrájejte na čtvrtky. Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Pokud použijete čerstvé fazolky, odřízněte stopky a odstraňte vlákna. Fazolky vhoďte do vroucí vody a krátce je povařte doměkka; měly by stačit zhruba čtyři minuty. Pak fazolky sceďte a propláchněte studenou vodou.
2. Ve velké misce promíchejte rajčata, vejce, tuňáka, olivy, petrželku a brambory. Na závěr přisypte fazolky a těsně před podáváním salát přelijte olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou.
Získejte náskok
Den předem uvařte brambory, vejce natvrdo a blanšírujte fazolky.
Zkuste to jinak
Do zálivky z olivového oleje a citronové šťávy přidejte 1 lžíci dijonské hořčice a 1 lžíci domácí majonézy; návod najdete v této příloze na straně 10.