www.delibety.com
Letní Závitky s Tempehem, Cizrnou a Quinoou
Rýchla večera před více než 9 roky z www.veganotic.cz
Ingredience
- 15 velkých salátových listů (např. římský salát), pokud jste vznětlivější a nejste příliš manuálně zruční, můžete použít klasické tortilly
- 1 (200 - 250 g) balení tempehu natural či smaženého/uzeného/marinovaného tempehu
- listy čerstvé bazalky (můžete doplnit thajskou fialovou bazalkou)
- 1 malá šalotka nebo jarní cibulka
- 1/2 hrnku quinoy
- 2 hrnky vařené cizrny (můžete použít i cizrnu z konzervy)
- 2 lžíce sojanézy (domácí či kupované)
- lžička hořčice
- 3 zralá rajčata
- černá/sirná sůl (kala namak), pepř, olivový olej, kvalitní sójová omáčka
- balzamikový ocet
Postup
Quinou dejte do hrnce s 1 hrnkem vody, osolte, přiveďte k varu a nechte asi 15 minut na velmi mírném plameni vařit, dokud se voda nevyvaří a quinoa není hotová. Poté jí přendejte do misky a nechte trochu vychladnout. Poté přidejte trochu olivového oleje, pepře, dle chuti nasekané čerstvé bazalky a cca 1 nadrobno nakrájené rajče. Zamíchejte, ocuhtnejte, dochuťte a dejte stranou. Cizrnu vidličkou rozmačkejte v misce (ne na kaši, větší kousky můžou zůstat v celku), přidejte sojanézu a hořčici, černou sůl, pepř a najemno nasekanou jarní cibulku či šalotku. Tempeh nakrájejte na tenké plátky a osmažte z obou stran na trošce oleje na pánvi do křupava. Pokud používáte tempeh natural, nechte ho nejprve z obou stran dobře opéct a poté každý pátek zakápnte sójovou omáčkou. Pokud používáte jiný tempeh než natural, není již nutné ho dále ochucovat. Listy salátu dobře omyjte a osušte, poté podél plochy seřízněte jejich vystouplé tužší stonky. Zbylá rajčata nakrájejte na tenké plátky, ty poté překrojte na půl.