www.delibety.com
Ferdinand alias zajíc na víně
Hlavný chod před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 celý zajíc (bez hlavy)
- 1 vrchovatá lžička čerstvě namletého černého pepře
- 150 g plnotučné hořčice
- 3 cibule, nakrájené na kolečka nebo měsíčky
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky jalovce
- 125 g přepuštěného másla (viz Něco navíc) + oříšek másla na zjemnění omáčky
- 200 ml zeleninového vývaru
- 250 ml suchého červeného vína
- brusinky
- čerstvý tymián nebo rozmarýn na ozdobení
- 750 g brambor
- 375 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- sůl
- hladká mouka
- 2 vejce prošlehaná s trochou mléka
- sůl
- strouhanka
- slunečnicový olej na smažení
Postup
Příprava jídla
1 Zajíce naporcujte na šest dílů. Každý důkladně opepřete, potřete silnější vrstvou plnotučné hořčice a dejte do pekáčku. Zasypte pokrájenou cibulí, přidejte nové koření i jalovec a přelijte přepuštěným máslem. Nechte minimálně dva dny odležet v lednici.
2 Po dvou dnech podlijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou hodinu duste. Během této doby zajíce jednou obraťte.
3 Pekáč – už bez poklice – vložte do trouby předehřáté na 180 °C na další hodinu a půl, nebo dokud není maso zcela měkké. Během pečení ho obracejte a podlévejte.
4 Zatímco se zajíc peče, připravte bramborové krokety. Brambory uvařte ve slupce a nechte zcela vychladnout, pak je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce, žloutek a sůl a vypracujte těsto. Udělejte z něj váleček, odkrajujte kousky a tvarujte placičky velikosti dlaně. Obalte je jako řízky – nejprve v hladké mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji.
5 Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v teple; cibuli ponechte. Do výpeku přilijte víno, za stálého míchání chvíli vařte, pak stáhněte z ohně, zjemněte máslem a podle potřeby dosolte. Na talíře rozdělte maso a krokety a přelévejte omáčkou. Ozdobte snítkou tymiánu nebo rozmarýnu a nezapomeňte dát na stůl brusinky.
Něco navíc:
Takzvané přepuštěné máslo získáte, když ho necháte v pánvi zcela rozpustit a pak i několik minut pěnit. Pěnu seberte a máslo přelijte přes jemnou gázu, namočenou ve studené vodě a vyždímanou.
Jaké víno použijete, takovou chuť získáte. Doporučujeme co nejkvalitnější, suché a pokud možno těžší červené víno.
K Ferdinandovi se hodí také bramborové knedlíky.