Helena Ulbrichová
Křupavé dalamánky za kačku
Domácí pekárna před více než 9 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- 1 hrnek hladké žitné mouky 1,5 hrnku polohrubé mouky 0,5 hrnku hladké mouky 3 rovné lžičky soli 1/2 lžičky octa 1 lžička celého (nebo drceného) kmínu 1,5 hrnku vody 1/3 lžičky sušeného droždí (používám nejraději to s "vlaštovkou.-)"
Postup
Mouky promícháme s kmínem, solí a droždím, přidáme ocet, vodu a rychle smícháme dohromady. Mísu pak zakryjeme potravinovou folií.
Po 12 hodinách těsto vyklopíme na plochu pomoučenou hladkou žitnou moukou, rozdělíme na osm kousků a opatrně vytvoříme oválné bochánky. Pomůžeme si opět moukou, těsto se dost lepí. Na plechu vyloženém pečicím papírem je necháme asi 20 minut dokynout, posypeme hrubou solí, kmínem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut (u mě horkovzduch). Zespod by dalamánky měly mít tmavě zlatavou barvu.