Helena Ulbrichová
Pekingské nudle
Těstoviny před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 350 g špaget
- 450 g mletého vepřového masa
- 1 a 1/2 lžíce sezamového oleje
- 1 a 1/2 lžíce rostlinného oleje
- 1 a 1/2 lžíce jemně nasekaného česneku
- 1 lžíci jemně nasekaného zázvoru
- 3 lžíce jemně nasekaných jarních cibulek
- 2 lžíce chilli omáčky
- 1 a 1/2 lžíce čínského žlutého nebo dezertního vína, případně sherry
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře, nejlépe čerstvě mletého
- 2 lžičky chilli oleje
- 2 lžičky krupicového, nejlépe hnědého cukru
- 300 ml drůbežího vývaru
- jemně nasekanou jarní cibulku
Postup
Příprava jídla
1. Špagety vsypte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou a podle návodu na obalu je uvařte tak, aby zůstaly pevné na skus. Pak je propláchněte pod tekoucí studenou vodou, v míse promíchejte se sezamovým olejem a dejte stranou. (Můžete je překrýt fólií a uložit až na dvě hodiny do chladničky.)
2. Rozpalte velkou těžkou pánev nebo wok a vlijte na ni rostlinný olej. Když je také rozpálený, vsypte do něj česnek, zázvor a cibuli. Vzápětí přidejte mleté maso. Dobře promíchávejte, aby se netvořily žmolky, a smažte asi dvě minuty, až maso přestane být růžové. Přidejte zbytek ingrediencí a za stálého míchání uveďte do varu; poté teplotu snižte a vařte asi pět minut.
3. Špagety vsypte na půl minuty do horké vody, aby se prohřály, a poté je pečlivě sceďte. Pak přesypte do mísy a přelijte pikantní masovou omáčkou. Promíchejte, ozdobte cibulkou a ihned podávejte.