Kristýna
Klasický meringue páj
Dezerty před více než 9 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- Těsto
- 225 g hladké mouky
- 140 g studeného másla
- 3 lžičky moučkového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce studené vody
- Náplň
- 75 g kukuřičného škrobu
- 210 g krupicového cukru
- 125 ml čerstvé citrónové šťávy
- 310 ml vody
- 2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
- 3 žloutky
- 60 g másla
- Meringue - pusinková čepice
- 4 bílky
- 105 g krupicového cukru
Postup
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a přidejte pokrájené máslo. Prsty rychle vypracujte drobenku, poté přidejte žloutek a studenou vodu, promíchejte a spojte směs dohromady. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte jej 30 minut odpočívat v lednici.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Odleželé těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 3 milimetry a vyložte jím po okraje máslem vymazanou formu o průměru 24 centimetrů. Dno propíchejte vidličkou. Těsto zakryjte pečícím papírem, zatěžkejte ho fazolemi a vložte do trouby. Takto korpus pečte asi 10 minut, poté sejměte pečící papír a dopékejte do zlatova dalších 10 minut.
Mezitím si připravte náplň. V rendlíku smíchejte škrob, cukr, citrónovou šťávu a vodu. Míchejte, dokud se vše nerozpustí. Postavte rendlík na oheň a za stálého míchání nechte krém zhoustnout. Pak jej odstavte a vmíchejte kůru z citrónů, žloutky a máslo. Za občasného míchání nechte krém zchladnout.
Upečený korpus naplňte krémem a rovnoměrně jej rozetřete. Bílky s cukrem vyšlehejte na tuhý sníh. Ten opatrně naneste navrch náplně a lžící nebo stěrkou ho libovolně rozetřete.
Koláč pak zapečte asi 10 minut v troubě, dokud pusinková čepice nezezlátne. Hotový páj nechte zcela vychladnout, pak podávejte.