Jana Knotková
Domácí bagel
Pečivo před téměř 10 roky z scribbler.cz
Ingredience
- 7 g sušeného droždí nebo cca 15 g lisovaného droždí, 3 – 4 lžíce cukru, 2 lžičky soli, 450 g mouky, podle chutí semínka máku, sezamu, kmín nebo sůl na posypání
Postup
V míse smícháme droždí, lžíci cukru a 100 ml teplé vody. Necháme 10 minut odpočinout, než začne směs pěnit.
Přilijeme 200 ml teplé vody, přidáme sůl a asi ½ mouky. Zbývající množství mouky přisypáváme tak dlouho, doku nevytvoříme měkké a pružné nelepivé těsto.
Těsto si rozdělíme na kuličky (asi 10 ks) a vytvarujeme bagely s otvorem uvnitř.
Vytvarované bagely necháme odpočinout pod útěrkou asi 20 minut, aby nakynuly. Mezitím si připravíme k varu oslazenou vodu a předehřejeme troubu asi na 220°C.
Nakynuté bagety vaříme max. 2 minuty a poté pečeme v troubě asi 25 minut, dokud nezhnědnou.