Kateřina Obrazová
Thajské nudle Pad Thai
Rychlé & snadné před více než 9 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- na omáčku
- 300 ml vařící vody
- 300 g tamarind (pyré)
- 200 g palmový cukr
- 70 g rybí omáčka
- ostatní suroviny
- 250 g syrových ocasů tygřích krevet, očištěných (bez skořápky a střívka)
- 2 vejce
- 4 lžíce rybí omáčky
- 400 g plochých rýžových nudlí, namočených hodinu předem ve studené vodě
- 4 lžíce drcených pražených arašídů
- 100 g sojových výhonků
- svazek pažitky
- 150 g tofu nakrájené na kostičky 1,5 x 1,5cm a usmažené v oleji do zlatova
- chilli dle potřeby
Postup
Na Pad Thai omáčku namočíme pyré tamarindu do vařící vody. Asi po 10 minutách důkladně tamarind do vody rozmačkáme, aby zůstaly pouze pecky a přecedíme přes cedník. Tím získáme tamarindovou šťávu, kterou společně s palmovým cukrem a rybí omáčkou krátce provaříme. Chuť by měla být sladká, mírně slaná a rozumě kyselá.
V pánvi na rozpáleném oleji opečeme krevety. Hotové je vyndáme. Ve výpeku orestujeme vajíčka do naprosto do sucha.
Přidáme namočené nudle, Pad thai omáčku, tři lžíce vody a lžíci rybí omáčky. Takto restujeme na vysokou teplotu až do změknutí nudlí.
Teplotu stáhneme, přidáme drcené arašídy, sojové výhonky, pažitku a znovu důkladně a krátce prohřejeme. Dle potřeby dosolíme rybí omáčkou. Chilli dáme dle uvážení. Promícháme s krevetami a smaženým tofu a servírujeme.