Kateřina Obrazová
Kuřecí tikka masala
Maso & ryby před více než 9 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 6 cibulí nakrájených najemno
- 3 rajčata, nasekaná na malé kostičky
- 3 lžíce nasekaného zázvoru na jemno
- 1 lžíce nasekaného česneku najemno
- 2 velká sladká chilli, očištěná a nasekaná najemno
- 2 skořice celé
- 2 ks badyán
- 5 ks zelený kardamon
- 5 ks hřebíček
- 5 ks bobkový list
- 1 lžička římského kmínu celého
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 vrchovatá lžíce garam masala
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- ½ lžičky sušeného chilli
- 2 plné hrsti nasekaného čerstvého koriandru
- marinování kuřecího masa
- 400 g kuřecích stehen
- šťáva ze dvou limetek
- 2 lžíce koření Tandori masala
- 1 lžička Garam masala
- sůl
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce jogurtu
Postup
Marinování:Kuřecí stehna očistíme od chrupavek a nakrájíme na větší kostky, přibližně 2x2 cm. Osolíme, kořeníme tandori a garam masalou. Vmasírujeme do masa. Přilijeme olej a šťávu z limetek a zamícháme. Nakonec vmícháme jogurt a necháme v lednici hodinu marinovat.
Tikka masala: Na středně rozpáleném oleji krátce osmahneme koření: římský kmín celý, kardamon, badyán, skořici, hřebíček, bobkový list. Přidáme zázvor, česnek a chilli a krátce zarestujeme. Další vsypeme cibuli a restujeme, dokud se cibule nesvaří na ⅔ objemu. Poté přidáme rajčata a restujeme dalších 5 minut. Stáhneme teplotu a vmícháme koření: tandori masala, římský kmín mletý, koriandr mletý, kurkumu, papriku, chilli. Prohřejeme a přidáme rajčatový protlak. Krátce zarestujeme. Podlijeme přibližně 4 dcl vody a dusíme 45 minut na střední plamen. Dochutíme solí. Masalu je možné zjemnit přidáním 2 dcl 33% smetany.
Kuřecí maso vložíme na pekáč a upečeme v troubě při teplotě 190 stupňů 8-10 minut. Upečené vložíme do omáčky a krátce provaříme. Před podáváním vsypeme čerstvý koriandr. Podáváme s basmati rýží nebo papadamy.