www.delibety.com
Krůta s bylinkami, pečenými bramborami a brusinkovou omáčkou
Veľkonočná inšpirácia:) před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 2 hrsti petržele, najemno nakrájené
- 100 g másla, změklého
- sůl a pepř
- 1 krůta o váze cca 3 kg
- 1½ kg nových brambor, omytých, větší rozkrojené napůl
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce husté brusinkové zavařeniny
- 20 ml portského vína
- 600 ml kuřecího vývaru
- případně 1 lžíce sójové omáčky
Postup
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 200 °C. Dejte do mísy česnek, petržel a máslo, dobře osolte a opepřete a vše důkladně promíchejte vařečkou nebo prsty. (Bylinkové máslo si můžete připravit den dopředu a uchovat ho v lednici, nebo dokonce dva týdny dopředu a mít ho v mrazáku. Před použitím nechte ztuhlé máslo trochu změknout.)
2 Položte krůtu na pracovní desku a opatrně rukou uvolněte kůži od prsou tak, abyste vytvořili kapsu. Do té vetřete část připraveného bylinkového másla. Zbytek másla důkladně rozetřete po celé krůtě.
3 Brambory vsypte do většího pekáče, na ně položte krůtu prsy nahoru a pečte 30 minut. Pak pekáč vytáhněte z trouby, krůtu vyndejte na pracovní desku a důkladně protřeste brambory na pekáči. Vraťte krůtu zpátky, polijte ji vypečeným máslem a pečte dalších zhruba 90 minut do zlatohněda. Upečenou krůtu vyndejte na pracovní plochu, lehce ji zakryjte alobalem a nechte odpočinout. Brambory pečte ještě asi 20 minut, pak je přesuňte do servírovací mísy tak, aby vypečené máslo a šťávy zůstaly v pekáči, a uchovejte je v teple.
4 Teď si připravte brusinkovou omáčku. Pekáč dejte na plotnu na nejnižší plamen a vmíchejte mouku. Až zhnědne, přidejte brusinkovou zavařeninu a portské. Nechte chvíli opékat, pak přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte mírně probublávat tak dlouho, až bude omáčka hustá podle vašich představ. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud je omáčka příliš sladká, vmíchejte do ní lžíci sójové omáčky.