srdce
Buchtičky se šodó
Sladká před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 25 g čerstvého droždí
- 50 g krupicového cukru
- 200 ml vlažného mléka
- 500 g hladké mouky + trocha na posypání válu
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 2 menší vejce
- 100 ml oleje
- rozpuštěné máslo na vymazání plechu a potření buchtiček
- 2 vanilkové lusky
- 750 ml plnotučného mléka
- 60 g krupicového cukru
- 1–2 lžíce maizeny
- 6 žloutků
Postup
1. Zadělejte těsto
Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít. Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vejci, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto. Dejte mu asi pětačtyřicet minut na kynutí, aby zhruba zdvojnásobilo objem.
2. A teď buchtičky
Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte, vytvarujte kuličky a skládejte je do vymazaného pekáčku. Každou buchtičku důkladně potřete rozpuštěným máslem. Nechte v teple asi půl hodiny kynout, pak je v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova.
3. Na řadě je vanilka
Mezitím uvařte krém. Vanilkové lusky podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrábněte z nich zrníčka; prázdný lusk můžete vložit do nádoby s cukrem – krásně jej ovoní. Svařte mléko, polovinu cukru, maizenu a vanilková zrnka a na vypnuté plotýnce nechte asi čtvrt hodiny louhovat. Občas promíchejte.
4. Přidejte žloutky
Kastrol s ochuceným mlékem postavte na vodní lázeň. Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně je zašlehávejte do horkého, nikoli však vroucího mléka – kdyby se totiž vařilo, žloutky by se snadno srazily. Upečené buchtičky rozdělte na talíře a zalijte teplým a voňavým vanilkovým krémem.