Kristýna
Kmínový chléb s pivem
Chuťovky před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
- 1 až 1 a 1⁄2 lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 60 g másla
- 4 lžičky celého kmínu
- 2 vejce
- 180 ml podmáslí
- 180 ml piva
Postup
1 Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek, sůl a sodu. Do směsi nastrouhejte máslo a vmíchejte kmín.
2 V jiné míse promíchejte vejce, podmáslí a většinu piva a pak přidejte k moučné směsi. Lžící poté vymíchejte řidší těsto; podle potřeby přilijte pivo.
3 Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a jemně zpracovávejte asi 10 minut. Pak z něj vytvarujte oválný bochník tak, aby se vešel do formy o velikosti asi 13 x 23 centimetrů. Na povrchu bochník párkrát našikmo přejeďte zubatým nožem.
4 Pečte 1 až 1 a čtvrt hodiny uprostřed trouby předehřáté na 180 °C, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde z těsta suchá. Nechte vychladnout na mřížce.