www.delibety.com
cuketový chléb
Chlieb a iné pečivo před téměř 10 roky z www.labuznik.cz
Ingredience
- 3 hrnky nastrouhané cukety i s kůrou
- 2 lžičky soli
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- 7g sušených kvasnic - jedno baleńí
- 2 lžičky nasekané bazalky, i sušené
- hrubá sůl na posypání
- 2 lžíce oleje
- 125 ml vlažné vody
Postup
cuketu nastrouháme i s kůrou, nesmí to tedy být ta tvrdá, typu
„kanon“, lepší jsou menší, kůra je tam kvůli barvě v chlebu, trochu
osolit nechat vypotit, po chvíli vymačkáme vodu.
cibulku nakrájíme a zpěníme na trošce oleje, chvíli restujeme a přidáme
cuketu, restujeme asi 5 minut, přidáme česnek, necháme provonět a vypneme.
směs necháme vychladnout.
do mísy si dáme sypké suroviny, mouku smícháme spolu s droždím.
přidáme sůl a olivový olej, bazalku ( čerstvou posekáme). přidáme
cuketovou směs a vytvoříme takové sypké těsto, přilijeme vodu a hněteme,
těsto se bude dost lepit, většino padne víc mouky, dokud není těsto ve
stavu vytvarování bochníku, tak přidáváme mouku. výsledné těsto musí
být vláčné a měkké, přendáme ho na plech, který je trošku pomaštěný
olejem, vytvarujeme bochník, trošku vyšší, potřeme ho zlehka olejem a
zakryjeme folií, nebo sáčkem. dáme na teplé místo kynout, než
zdvojnásobí objem, většinou kolem půl hodiny.
troubu předehřejeme na 240 stupňu. bochník se trochu rozjede, můžeme ho
dát i do zapékací misky, formy. bochník pokapeme vodou a posypeme hrubou
solí, nebo semínky, čímkoliv. dáme do trouby a sledujeme barvu, až ji bude
mít sv. hnědou, snížíme teplotu na 190 a dopečeme, cca 30 minut.
důležité je, aby ze začátku pečení chytl pěkně chlebovou barvu a pak se
jen dopékal. jak zní dutě na poklepání, je hotový. necháme ho vychladnout
a baštíme.
je výborný, tvarohová pomazánka k tomu a většinou se s ní jen tak.