Jana Knotková
CELOZRNNÝ TOASTOVÝ CHLÉB S MEDEM
Pečivo před téměř 10 roky z mangiaresquisito.blogspot.cz
Ingredience
- 2 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 1 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1 1/2 lžičky instantního droždí
- 1 1/4 lžičky soli
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- 1 hrnek vlažné vody
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce medu
Postup
Ve velké míse promíchej mouky, droždí a sůl. Přilij mléko, vodu, olej a med a vypracuj těsto až se vše spojí. Potom jej vyklop na olejem vymazanou plochu a propracovávej ho 8 - 10 minut, až bude těsto vláčné, ale pevné. (Tento krok za tebe může udělat robot s nástavcem v podobě háku na těsto.) Těsto přesuň do mísy vymazané olejem a přikryj potravinářskou fólií. Na teplém místě nech kynout 1 1/2 až 2 hodiny, dokud těsto není dvojnásobné.
Potom jej přesuň na plochu vymazanou oleje a pomocí prstů nebo válečku na těsto z něj udělej obdélník o šířce formy. Z vrchu těsto zaroluj do válečku a přesuň do olejem vymazané formy. Zakryj utěrkou nebo fólií a nech kynout dokud těsto nebude asi 2 cm nad okraj formy.
Troubu předehřej na 175°C a ve střední úrovní peč 35 - 40 minut. Pokud ti vršek tmavne moc rychle, přikryj chleba alobalem. Po upečení jej nech trochu vychladnou ve formě a opatrně vyklop. Na mřížce jej nech chladnout 1 - 2 hodiny a až potom ukroj.
Chleba můžeš skladovat zabalený v utěrce několik dní. Pokud ti přijde tvrdý, stačí jej rozpéct nebo z něj udělat tousty.
Rada: Abych nemusela pomazávat olejem pracovní desku u kuchyňské linky, pomazala jsem plech na pečení a s těstem pracovala na něm. Stačí potom plech umýt a je to.