Sevillana
DOMÁCÍ NUTELLA
ALQUIMIA před téměř 10 roky z koketovanisvyzivou.blogspot.cz
Ingredience
- 230g lískových oříšku (nejlépe už bez slupky, jinak ji budete muset odstraňovat, což je obrovská nuda a piplačka)
- 80g co nejjemněji rozemletého cukru (já použila už klasicky palmový)
- 3,5 lžíce kakaového prášku
- 3 lžíce ořechového oleje (kupuji v Kauflandu)
- pár kapek vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
Pokud máme oříšky se slupkou, pokusíme se jí zbavit. Jedna varianta je, že je dáte do trouby, 10 minut je v ní necháte a kontrujete, nebo to prostě šoupnete na pár minut do mikrovlnky.
Já si vybrala tu druhou variantu, přišlo mi to mnohem rychlejší než rozpalovat troubu, ale možná jsem nakonec udělala blbost - šlo to fakt mizerně :D
Sem tam nějaká slupka sice hezky popraskala a tak jsem ji mohla hezky sloupnout, ale většina z nich ne, takže to byl docela boj... Nakonec jsem to nechala trochu i s ní, protože mi vážně docházely nervy a pak i čas...
Jakmile máme tuhle nepříjemnou část za sebou, stačí vytáhnout mixer, nasypat do něj oříšky a mixovat do zbláznění. Měla by nám vzniknout oříšková drť a nejlépe prášek. Já na tuto práci vytáhla svůj "Eťácký" Gratus a bohužel nezvládl oříšky rozemlít na prášek, tak jak jsem chtěla. Je vůbec nějaký mixer, který by to zvládl?
Teď mě napadá, že na tuto práci by byl asi nejlepší kávomlýnek...
Nyní přidáme všechny zbývající suroviny (cukr, kakao, olej, extrakt, sůl) a mixujeme do zbláznění no.2. Vzniknout by nám měla krásná vláčná hmota, konzistečně stejná jako Nutella, jen s rozdílem kousků oříšků :)
Nakonec přelijeme do prázdné sklenice, použijeme nálepky, které jsme ve slevě v pomatení smyslů ponakupovali v ikei a můžeme mlsat!
Uchováváme v lednici, nevím jak dlouho to vydrží, ale ty dva týdny snad ano. Stejně nevěřím, že by se to u nás dožilo víc než pěti dnů :D