Zuzana Fabriciova
Malinový dort
Sladké maškrty před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 160 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 3 vejce, žloutky a bílky odděleně
- 225 g moučkového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 125 ml smetany ke šlehání
- 125 g čerstvých nebo rozmražených okapaných malin
- 160 ml smetany ke šlehání
- 160 g kvalitní 70procentní hořké čokolády, nalámané
- čerstvé maliny na ozdobu
Postup
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si formu ve tvaru srdce – buď ji vyložte pečicím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2 Máslo s mlékem dejte do malého kastrůlku a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Pak vmíchejte vanilkový extrakt a dejte stranou. Do misky prosijte mouku, kakao a kypřicí prášek. V jiné větší míse umíchejte žloutky s cukrem tak, aby zesvětlaly a nabyly. Zvlášť vyšlehejte bílky na sníh. Ke žloutkům vlijte lehce zchladlé vanilkové mléko a pomalu vmíchejte směs mouky s kakaem. Nakonec opatrně kovovou lžící zamíchejte sníh z bílků. Těsto přesuňte do formy a pečte asi 30–35 minut. Než dort vytáhnete z trouby, zkuste do něj zapíchnout dřevěnou špejli – pokud zůstane čistá, je dort upečený. Nechte vychladnout.
3 Zchladlé srdce pomocí ostrého dlouhého nože podélně rozpulte. Smetanu ušlehejte a vidličkou do ní rozmačkejte maliny a hmotou naplňte dort.
4 Na plotýnku postavte pánev s horkou vodou, do ní postavte rendlík s nalámanou čokoládou a smetanou. Zahřívejte, až získáte tekutou a lesklou polevu. Pomocí paletového nože (nebo gumové stěrky) ji naneste na dort a po obvodu srdce přitiskněte čerstvé maliny.