Jana Knotková
SLADKÉ CELOZRNNÉ DALAMÁNKY
Pečivo před téměř 10 roky z kucharkazesvatojanu.blogspot.cz
Ingredience
- ...
Postup
Výtečné a zdravé sladké pečivo. Zkuste ho dětem nabídnout místo koblihy
Večer předem namočíme několik datlí, asi 50 g hrozinek, několik lžic slunečnicového a lněného semínka. Druhý den přebytečnou vodu slijeme a datle nakrájíme. 100 g lískových oříšků nasucho opražíme a 16 jich dáme stranou.
V míse smícháme 400 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, 40 g třtinového cukru, 5 g instantního droždí, 4 lžícemi slunečnicového oleje, namočenými semínky, hrozinkami a datlemi a opraženými oříšky. Vlijeme 250 ml vlažné vody a dobře zpracujeme těsto, které dáme v zakryté míse na hodinu vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme na 16 stejných dílů, ze kterých vytvoříme bochánky a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Každý nařízneme nožem a doprostřed vtlačíme lískový oříšek. Necháme 15 minut na plechu dokynout a pečeme na 230 stupňů asi 15 – 20 minut.