Jana Knotková
Slané mrkvové sušenky
Cukroví, sušenky, bonbóny před téměř 10 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- 200 gramů ovesných vloček
- 150 gramů hladké kukuřičné mouky
- 1 čajová lžička vinného kamene
- 1/2 čajové lžičky sody bikarbony
- 2 čajové lžičky soli
- 3 polévkové lžíce chia semínek + 9 polévkových lžic vody
- 6 polévkových lžic sezamového oleje
- 2 polévkové lžíce tahini + 150 ml vody
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- 2 střední mrkve
- 1 cibule
- hrst čerstvého tymiánu (já jsem namíchala i se sušeným)
Postup
Chia semínka smíchejte s odměřeným množstvím vody a nechte nabobtnat.
Ovesné vločky rozmixujte na mouku a ve větší míse je smíchejte s kukuřičnou moukou, vinným kamenem, sodou a solí.
Tahini pastu rozmíchejte s vodou tak, že vodu pomalu přilévejte k tahini a míchejte. Ze začátku se může zdát, že se vše zdrclo, ale vytrvejte ;) Přidejte ještě 1 polévkovou lžíci jablečného octa a nechte odležet.
Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a cibuli nakrájejte na drobno.
Troubu rozehřejte asi na 190°C.
A nyní kompletace: Do suché směsi přidejte olej a zamíchejte. Poté přidejte nabobtnalá chia semínka, tahini směs a promíchejte. Nakonec přidejte mrkev, cibuli a tymián a rukama pořádně propracujte v tužší těsto. Pokud by se náhodou těsto drolilo, dopomožte si troškou vody.
Těsto rozdělte na dvanáct částí a vlhkýma rukama tvořte sušenky a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud na nich nebudete chtít otisky prstů, můžete sušenky nakonec uhladit válečkem (jako já).
Pečte 20 - 30 minut, dokud nebudou sušenky nazlátlé a křupavé.