Sevillana
Muffiny s rebarborou a vločkovou posypkou
DULCE před téměř 10 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- Na muffiny:
- 2 vejce
- 3/4 hrnku třtinového cukru (přidejte i lžíci vanilkového cukru)
- 1 hrnek pšeničné celozrnné či hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 150 g jogurtu
- 110 g másla
- špetka mořské soli
- 3 lžíce chia semínek
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 4-5 řapíků rebarbory
- 2 lžíce rumu
- Na posypku:
- 30 g másla
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce pšeničné celozrnné mouky
- 3 lžíce obilných vloček
- 2 lžíce semínek (dýňových, slunečnicových, sezamových, …)
- špetka mořské soli
- špetka mletého zázvoru
- špetka mleté skořice
Postup
1. Předehřejte si troubu na 180°C / horkovzdušnou na 160°C. Připravte si 12 košíčků na muffiny nebo si formu vymažte a vysypejte.
2. Připravte si posypku smícháním všech ingrediencí. Máslo na těsto nechte rozpustit a lehce vychladnout, aby nebylo příliš horké. Mouku spolu s práškem do pečiva, kořením a špetkou soli prosejte. Rebarboru nakrájejte na centimetrové kousky.
3. Vejce s cukrem šlehejte, dokud nevznikne pěkně světlý a nadýchaný krém. Do něj přidejte poloviční množství moučné směsi a másla. Po chvilce zbývající množství moučné směsi a másla. Na závěr, už opatrně, vmíchejte jogurt a rum. Následují semínka a rebarbora. Bude se vám zdát, že máte málo těsta a hodně rebarbory, ale je to tak v pořádku, protože těsto nabyde.)
4. Pomocí lžíce naplňte 12 muffinových košíčků a dejte péct do trouby přibližně na 20 minut. Před vyndáním otestujte špejlí. Upečené muffiny nechte chladnout na mřížce.